Щодо запобігання та недопущення виникнення пожеж у весняний період

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

spalyvannya lystya 

Впродовж 2022р. та зимово – весняного періоду 2023р. на території Золотоніського району працівники ДСНС ліквідували 68 пожеж сухої рослинності на відкритих територіях. Вогнем заподіяно шкоди навколишньому середовищу на загальній площі 58,6 га. Основними причинами пожеж являється людська недбалість під час прибирання прибудинкових територій та нехтуванняелементарними правилами пожежної безпеки.

Небезпечним чинником пожеж у весняно-літній період є спалювання сухої трави уздовж доріг, лісосмуг та на відкритих територіях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, газопроводів.

У населених пунктах спалювання сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенню будівель і споруд житлового сектру. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Спалювання сухої трави, сухих гілок, сміття за умов сухої та повітряної погоди призводить до того, що вогонь виходить з-під контролю та переростає у великомаштабні пожежі, особливо на великій місцевості, де швидкість поширення вогню надзвичайно велика.

Екологи наголошують про велику шкоду випалювання сухої трави. Спалювання листя призводить до руйнації грунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Все це, значно впливає на стан здоровя людини, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи.

Окремо наголошуємо про те, що спалювання сухої рослинності та чагарників під час воєнного стану в країні може розцінюватися, як акт диверсії.

Відповідно статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за знищення або пошкодження вогнем стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю,рослинності або її залишків  та опалого листя на земляхсільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг, у парках і іншихзелених насадженнях та газонів у населених пунктах порушника можуть притягнути до відповідальності. Згідно статті, громадянину може загрожувати від 3060 гривень до 6120 гривень штрафу. Для посадових осіб розмір штрафів ще вищий від – 15300 гривень до 21420 гривень.

Перегляди: 69