Щодо захворюваності на COVID-19 та ГРВІ на території району

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Минулого тижня (з 10 по 16 квітня) захворюваність на коронавірусну  інфекцію не змешилась. Загалом захворіли 16 осіб в 9-ти  населених пунктах Чорнобаївської та Іркліївської громад. 6 хворих  виявлено  в  Чорнобаї,  3 в Ірклієві  і по 1-му  хворому в Кліщинцях, Скородистику, Ревбинцях, Вереміївці, Придніпровському, Савківці та Богодухівці.

Захворіли 11 дорослих та 5 дітей. Серед інфікованих - 5 працівників із трудових колективів та 5 осіб пенсійного віку.

Один хворий госпіталізований. Загалом, з початку року, коронавірусна інфекція вразила вже 115 наших земляків.

На 14% зменшилась захворюваність населення громад на гострі респіраторні вірусні інфекції. Маємо за тиждень 110 хворих, з яких 71- жителі Чорнобаївської та 39- Іркліївської громад. Захворіли 39 дітей, в числі яких 32 школярі. Тяжкого перебігу хвороби ні у дорослих, ні у дітей медики не констатували. Госпіталізації ніхто із хворих не потребував.  

Летальних  випадків  серед  хворих  на  ковід  і  ГРВІ цього тижня  не було.

Упродовж  останніх років помітно знижується рівень охоплення щепленнями дітей від кору, паротиту та краснухи. В Чорнобаївській та Іркліївській громадах минулого року охоплення щепленнями дітей у віці 1 року складає 98 %, а 6 – річних дітей – 86%. Подібна ситуація була і в попередні роки. Таким чином щорічно зростає кількість дітей, які не мають імунного захисту від цих інфекцій. На зараз не вакцинованих дітей нараховується вже більше 400-х. Збільшення контингенту сприйнятливих дітей створює реальну загрозу виникнення у цьому та 2024 роках спалахів кору, адже вони повторюються через кожні 4 -5 років. Є реальні ризики спалахів в дитячих колективах. І дуже важливо їх не допустити, адже це велике додаткове  навантаження  на систему охорони здоров'я, вже не кажучи про негативні наслідки для здоров'я хворих. За даннми  МОЗ України під час спалаху кору у 2017-2019 роках від ускладнень хвороби померла 41людина.

Першими ознаками кору та краснухи є підвищення температури тіла,головний біль, з’являються висипання. Людина, яка хворіє на кір, відчуває втому, втрачає апетит,може мати інші симптоми, подібні до симптомів респіраторних інфекцій, такі як кашель, нежить та кон’юнктивіт. У людини з краснухою може спостерігатись збільшення лімфатичних вузлів та біль в суглобах. Обидва захворювання, особливо кір, можуть ускладнитись ураженням легень (пневмонія) та головного мозку (енцефаліт) . Краснуха у вагітних може призвести до розвитку синдрому вродженої краснухи у новонароджених і спричинити катаракту, глухоту, вроджені вади серця та порушення інтелектуального розвитку. Захворювання паротитом особливо небезпечне для хлопчиків, адже внаслідок ускладнень може стати причиною безпліддя.

Єдиним надійним способом профілактики кору,краснухи та паротиту є вакцинація. В Україні вакцинацію дітей для профілактики цих інфекцій здійснюють двічі – у віці 12 місяців та 6 років комбінованою вакциною КПК. Для повного захисту необхідно отримати дві дози вакцини. Якщо ваша дитина не отримала дві дози згідно Календаря щеплень, їх можна отримати в інший час з інтервалом у 1 місяць для забезпечення повного захисту. Дорослим варто мати щонайменше одну дозу вакцини.

Перегляди: 3781