Щодо захворюваності на COVID-19 та ГРВІ на території району

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Впродовж минулого тижня ( із 06 по 12 березня 2023 року) за медичною допомогою звернулися 50 хворих із симптомами захворювань верхніх дихальних шляхів. Для уточнення діагнозу та призначення коректного лікування всі вони обстежені лабораторно і в 7 хворих підтверджене інфікування коронавірусом.  А отже, маємо збільшення захворюваності в порівнянні із попереднім тижнем.

Збільшилась і географія поширення інфекції по населених пунктах Чорнобаївської та Іркліївської  громад. Захворіли 2 жителі селища Чорнобай. Ще 5-ти селах, а це –Григорівка, Лукашівка, Нове Життя, Привітне та Іркліїв, виявлено по одному хворому.  Всі хворі - дорослі. Серед захворілих – 3 працівники трудових колективів та 3 особи пенсійного віку. Ніхто із захворілих госпіталізації не потребував. Летальних випадків не було.

Захворюваність на грип та ГРВІ залишилась на рівні попереднього тижня і нижча епідемічного порогу на    31  %.  Маємо 126 хворих, з  яких 58 - жителі Чорнобаївської та 68 – Іркліївської громади.  50% з числа захворілих - діти, 55 – школярі.  Тяжких хворих не було, всі лікуються амбулаторно.

Про якість питного водопостачання  населення Чорнобаївської та Іркліївської громад:

Чорнобаївським відділенням ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» приділяється постійна увага питанням забезпечення населення якісною та безпечною питною водою.

З цією метою щоквартально, за угодами із власниками джерел централізованого водопостачання, здійснюється періодичний скорочений та один раз на рік – повний лабораторний контроль показників безпеки питної води згідно вимог Держаних санітарних норм та правил «ДСанПіН 2.2..4 – 171- 10».

Впродовж січня – березня цього року такі дослідження для визначення мікробного та хімічного забруднення проведені на всіх водогонах обох наших громад. Загалом досліджено 102 проби води із систем централізованого водопостачання та вода 5 громадських криниць на предмет бактеріологічної забрудненості та 51 проба на вміст хімічних речовин.

 Водночас моніторингові дослідження якості води проведені в 9 навчально – виховних дитячих закладах.

За результатами цих досліджень питна вода в 5 водогонах не відповідала гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками (переважно за загальним мікробним числом). В жодній із проб патогенної мікрофлори не виявлено.

За санітарно-хімічними показниками факт невідповідності гігієнічним нормам виявлений у 9 пробах із такої ж кількості водогонів. Перевищення допустимих норм в більшості випадків стосується вмісту заліза, аміаку та кальцію.

В усіх випадках встановлення невідповідності питної води необхідній якості, власникам джерел водопостачання надані пропозиції щодо негайного виконання профілактичних заходів. Їх виконання контролюється. Фактів виникнення інфекційних захворювань населення, пов’язаних із питним водопостачанням, не зареєстровано.

З настанням весняно-літнього періоду є нагальна потреба в приведенні до належного стану, облаштування та утримання згідно санітарних вимог джерел централізованого водопостачання. Необхідно невідкладно провести очищення та дезінфекцію водонапірних веж і водогонів, впорядкувати санітарно - захисні зони артезіанських свердловин та їх оголовки, провести ремонтні роботи на водопровідних мережах. Від цього в значній мірі залежить якість і безпека питної води в теплий період року та здоров’я  людей.

Перегляди: 3542