Всесвітній тиждень імунізації: Попередь. Захисти. Зроби щеплення.

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Всесвітній тиждень імунізації проводиться з 24 по 30 квітня, щоб нагадати про важливість щеплень для захисту людей, а особливо маленьких дітей від інфекційних хвороб.

Для нашої країни це питання є вкрай важливим, адже рівень охоплення щепленнями в Україні недостатній.

Водночас, триває війна, яка через багато причин наближає інфекційні хвороби до кожного.

Одне з головних завдань зараз – це захистити себе і своїх дітей від невидимих загроз – інфекційних хвороб.

Україна гарантує своїм громадянам щеплення проти 10-ти інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи та епідемічного паротиту (свинки). Ці щеплення внесені до Національного календаря і отримати їх можна безоплатно у сімейного лікаря, щеплювальних кабінетах медичних закладів.

Крім того, діти у віці від 5-ти років і дорослі можуть безоплатно вакцинуватись проти COVID-19.

Всі вакцини, які використовуються в Україні є безпечними та ефективними, а медичні заклади, в тім числі і наших громад, забезпечені ними в достатній кількості.

Кожна доза вакцини призначена для створення або підтримки захисту від хвороб.

Якщо дитина пропускає щеплення або отримує його пізніше – зростає ризик інфікування та серйозного перебігу хвороби. Тож робити щеплення треба вчасно. Якщо пропущене якесь із них – не треба розпочинати всю серію вакцинації спочатку. Проте, вкрай важливо надолужити пропущені дози  якомога швидше. Для цього сімейний лікар розробить індивідуальний графік вакцинації. Переривання планової вакцинації – відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, від яких убезпечує вакцинація.

В останні роки показники охоплення щепленнями населення Чорнобаївської та Іркліївської громад в межах 80-85%, що вкрай недостатньо. Адже зростає кількість незахищених людей і в разі занесення в регіон інфекції можливе її активне поширення із  враженням великої кількості і дорослих, і дітей.

Саме цей фактор став причиною виникнення в Україні у 2017-2019 роках масового поширення кору, а у 2021-2022 роках – спалаху поліомієліту.

Світова практика зараз використовує багатокомпонентні вакцини. Їх застосування зменшує кількість візитів до лікаря та надає захист від кількох інфекцій відразу.

Кожне щеплення важливе для вашого захисту і захисту тих, кого ви любити.

Вакцинація – єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров'я кожного громадянина, і на систему охорони здоров'я загалом.

Сьогодні, в умовах війни, імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров'я українців – усіх разом і кожного зокрема залежить від рівня охоплення щепленнями населення країни.

Перегляди: 3820