Поспішіть захистити своїх дітей від кору!

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Шановні батьки дітей віком до 17 років, які наразі не щеплені вакциною КПК (від кору, паротиту і краснухи) згідно Календаря  щеплень у віці 1 рік та 6 років або пропустили ці щеплення раніше з різних причин, фахівці відділення епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями Золотоніського районного  відділу  ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»  переконливо просять Вас: «Негайно  зверніться в медичні заклади та щепіть своїх дітей безкоштовно вакциною КПК».

Якщо дитина старше 7 років та не має жодної дози вакцини, їй потрібно зробити два щеплення з мінімальним інтервалом в 1 місяць.

Кожні 4-5 років виникають спалахи кору і час очікування чергового спалаху настав саме зараз.

Слід зазначити, що наразі фіксується погіршення епідситуації щодо захворюваності на кір: за підсумками 8 місяців 2023 року уже зареєстровано 43 випадки  захворювань на кір у 11 регіонах України  (за аналогічний період минулого року було 6 випадків). Серед захворівших 21 дитина віком до 17 років. Найбільше захворювань в Тернопільській, Хмельницькій, Львівській, Київській областях. Враховуючи велику міграцію населення, захворювання на кір завітає  і в наш регіон, адже це надзвичайно заразна хвороба ( із 10 нещеплених осіб, які мали контакт з хворим кором або носієм,  мають імовірність захворіти 9-10).

 В Золотоніському районі дітей не щеплених своєчасно від кору теж багато, в основному із-за відмов батьків з різних міркувань (частина дітей, на жаль, відвідує організовані колективи).

Коротко про цю хворобу:

Кір – це гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів, що продукуються вірусом, по всьому організму. До створення вакцини проти кору, захворювання було широко поширене і було однією з основних причин смертності у маленьких дітей.

Захворювання може  носити типовий і атиповий характер. Форми кору: легка, середня, важка. Остання може призвести до смерті.

Причини    кору:

Збудником кору є вірус, який проявляє високу життєздатність тільки в організмі зараженого,  а поза організмом  носія – швидко руйнується.

Шляхи   зараження:

Єдине джерело кору – хвора людина, яка виділяє вірус протягом останніх двох діб інкубаційного періоду і під час висипань. Якщо у хворого розвиваються ускладнення, то період виділення патогена подовжується більш ніж на тиждень. Кір передається повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється з повітрям, що видихається, а також з мокроти. З потоками повітря збудник переноситься на великі відстані. Інфікування відбувається при вдиханні зараженого вірусом повітря (частіше в приміщенні). В організм  кір потрапляє через слизові верхніх дихальних шляхів і через очі.

Після перенесеного захворювання виникає стійкий довічний імунітет. Повторне зараження відбувається вкрай рідко.

Інкубаційний період кору (від потрапляння  вірусу в організм до початку ознак  хвороби) становить від 10 до 14 днів. Початкові ознаки кору нагадують прояви ГРЗ: нежить, біль у горлі, висока температура, кон`apos;юнктивіт, можливі біль в животі та розлад шлунку. У дитини погіршується самопочуття, з`являється слабкість, пропадає апетит, може з`явитися світлобоязнь.

Основні симптоми кору наростають поступово і характеризуються  поетапними появою і загасанням характерного висипання. Період висипу, як правило, триває до 3 діб. Висока температура тіла в цей час ще зберігається. Посилюються нежить, кашель, погіршується загальний стан хворого.

У дорослих симптоми кору виражені більш сильно, ніж у дітей. У жінки, хворої на кір під час вагітності, відзначається більш важкий перебіг захворювання, що веде до розвитку важких ускладнень як у жінки, так і у плода. Кір може спровокувати викидень, передчасні пологи або внутрішньоутробну загибель плода.

Захворювання на кір небезпечне  різноманітними  тяжкими ускладненнями. Єдиний надійний захист від  кору - це  ВАКЦИНАЦІЯ 

Перегляди: 5222