2 грудня відзначаємо Міжнародний День боротьби за скасування рабства.

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року, у 2002 році був підписаний указ Президента України "Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян". У ньому йшлося про те, що торгівля людьми - один із пріоритетних напрямів діяльності правоохоронних органів України.

Ми звикли вважати, що рабство залишилося в далекому минулому людства. Але, на жаль, це жахливе явище існує й у сучасному світі. Хоч рабство вважається одним з найтяжчих видів приниження людської гідності та всюди є забороненим, мільйони людей продовжують жити як раби або в умовах, що наближені до рабських. Сьогодні під словом «рабство» підпадає цілий ряд порушень прав людини. Окрім рабства в його традиційному розумінні та работоргівлі, ці зловживання охоплюють торгівлю дітьми, дитячу проституцію, дитячу порнографію, примусова та дитяча праця, примусові шлюби, сексуальна експлуатація, торгівля людьми та людськими органами, залучення дітей до участі в збройних конфліктах, боргову кабалу, експлуатацію проституції та деякі види практики, що використовуються в умовах апартеїду та колоніальних режимів.

Процеси скасування рабства без широкого міжнародного розголосу, схоже, мають тенденцію повертатися назад. Це глобальна проблема, яка потребує нагального вирішення. Ця тема не повинна залишатися без уваги і Міжнародний день боротьби за скасування рабства - хороший привід провести об’єктивну самооцінку нинішнього стану людства.

Куди звертатись в разі якщо ви є постраждалим або знаєте особу відносно якої застосовується рабство, примусова праця або інші форми експлуатації:

527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.




 

Перегляди: 91